aq

Acupunctuur is een onderdeel van een behandelmethode in de traditionele Chinese geneeskunde. Hierbij worden naalden op de zogenaamde acupunctuurpunten in het lichaam gestoken. Deze methode bestaat meer dan 2500 jaar en is nauw verbonden met de Chinese filosofie. Binnen ons lichaam stroomt de energie door een netwerk van energiebanen, meridianen genaamd. Deze meridianen elk verbonden met de dieper gelegen structuren zoals de organen, zorgen voor de balans tussen yin en yang binnen de verschillende organen en de daarmee geassocieerde functies. Op deze meridianen liggen dus de acupunctuurpunten, 365 in getal. Elk punt heeft een eigen invloed op de stroom van energie.

Door een naald in een punt te steken wordt de energie in beweging gezet. Afhankelijk van de manier waarop de naald gezet en gemanipuleerd wordt, kun je energie versterken daar waar te weinig is, of draineren daar waar teveel is.

Na verloop van tijd neemt het lichaam dit herstel van de balans zelf over. Je activeert het zelfgenezend vermogen van de patiënt. Het is een kunst om voor elke persoon die zich tot je wendt, de specifieke verstoring van de balans te ontrafelen en de behandeling volkomen op het individu toe te spitsen. Zodoende is elke behandeling anders en uniek.

TOYOHARI (Japanse Acupunctuur) is geheel pijnloos. Hierbij word de naald niet door de huid heen geprikt maar worden op een subtiele wijze op de desbetreffende acupunctuurpunten geplaatst waardoor dezelfde werking optreed als hierboven bij de Chinese variant beschreven. De diagnostiek is dezelfde als bij Zen Shiatsu aangezien deze ook in de traditionele Japanse stijl wordt uitgevoerd.